Vad håller han på med där inne egentligen?

Ingen sf-novellblogg är komplett utan minst en novell av Fritz Leiber. Samtidigt har den gett mig mina första gråa översättarhår. För hur kan man översätta Leibers underfundiga formuleringar utan att låta töntig? Om jag har lyckats eller ej får du själv avgöra om du läser Vad håller han på med där inne egentligen?


Han hade rest dit ingen marsian någonsin rest förut – men skulle han komma därifrån – eller var han förlorad för gott?

Bild från nasa.gov



Tornet av Lars Östling



I pauserna mellan mitt vardagliga kneg och mina översättarförsök läser jag oftast. Ibland tänker jag ta mig friheten att recensera det jag läst. Först ut är Lars Östlings Tornet!




Revolutionen

Äntligen kan jag stolt presentera den första svenska SF-novellen. Först ut är Lennart Sörensens Revolutionen, ursprunligen publicerad i Häpna! nummer 2 1960. Lennart Sörensen var under många år en flitig skribent i detta numera legendariska science fiction-magasin. Främst skrev Sörensen recensioner och artiklar men han blev också älskad för sina underfundiga noveller. Revolutionen handlar om hur invånarna på planeten Venezuela gör uppror mot Jorden, en revolution som stöter på problem från ett oväntat håll. Novellen publiceras här med författarens tillstånd.

 





Eldaren och stjärnorna

Alla vet vi väl vad som händer med pensionerade rymdmarinsoldater. De super ner sig och slåss med varandra i mörka gränder. Men det finns kanske undantag. Läs Algis Budrys Eldaren och stjärnorna så får du se...



När dina hundöron slokar till knäna har du ibland svårt att komma ihåg att intelligenta varelser inte respekterar en krossad fiende men respekterar en fiende de besegrat i rättvis kamp.

Bild från nasa.gov



Om ePUB

Som ni kanske har sett har det dykt upp en liten ePUB-ikon på novellsidorna. Här kan du ladda ner novellen till din e-boksläsare. EPUB är ett e-boksformat som passar till de flesta e-boksläsare. Eftersom texterna ska vara läsabara i så många läsare som möjligt har jag valt att markera nytt stycke med dubbel radbrytning. Om du läser i iPod eller iPad rekommenderar jag därför att du laddar ner gratisappen Stanza, som  i mitt tycke är den bästa läsappen, och väljer minsta möjliga styckemellanrum. Då blir texterna lättast att läsa.

Trevlig läsning!




Novellista efter författare


Budrys, Algis   Eldaren och stjärnorna



Chambers, Robert W.  Profeternas paradis



Dick, Philip K.  På andra sidan vilar wuben



Godwin, Tom  Intighetsekvationen

 

Harrison, Harry  Leksaksaffären
 


Leiber, Fritz  Vad håller han på med där inne egentligen?

 

Reynolds, Mack   Jag är också främling här
 


Shea, Robert J.  De hjälpsamma robotarna



Sörensen, Lennart  Revolutionen



Vonnegut Jr., Kurt  2 B R 0 2 B
 
 

Wells, H. G. Stjärnan



 

De hjälpsamma robotarna

Som så många andra robotnoveller är De hjälpsamma robotarna av Robert J. Shea en replik på Asimov. En tänkvärd sådan...



De hade kommit för att stå till doms över honom. Han hade brutit mot deras lag – självsvåldigt, okunnigt och mycket medvetet.


Bild från nasa.gov



På andra sidan vilar wuben

Ibland behövs det en wub för att förstå hur vi människor är. Ibland behövs det en wub för att förstå vad vi kan bli. Philip K. Dicks På andra sidan vilar wuben beskriver, som så många andra SF-noveller, människans första möte med en ny livsform, men här slutar likheten...

Bild från nasa.gov




RSS 2.0