Tornet av Lars Östling

Garm lever som ung jägare i ett klansamhälle. I fjärran hägrar Tornet som han ska få bestiga om han lyckas gå segrande ur tävlingen mot de andra klanernas jägare. I staden som byggts runt tornet bor Heli med alla tänkbara, men obegripliga, bekvämligheter som automatiska matskåp och rinnande vatten. Genom att i smyg läsa förbjudna skrifter misstänker hon att Tornet bär på en hemlighet. Garm och Heli dras båda till Tornet och deras upptäckter kan förändra hela deras värld.

Tornet är en korsning mellan fantasy och science fiction. Som läsare är det lätt att dra paralleller till Phillip José Farmers berättelser om flodvärlden och Stephen Kings mastodontepos om det mörka tornet. Precis som i dessa vävs fantasi och teknologi ihop. Men här slutar likheterna. Till skillnad från Farmers och Kings verk undviker Östling det episkt överdådiga. I stället har han ett knivskarpt fokus på romanens kärna – tornets hemlighet och huvudpersonernas väg dit. Kompositionen där de båda huvudpersonerna får vartannat kapitel är långt ifrån unik, men den fungerar utmärkt som drivfjäder för romanens handling.

Av romanpersonerna är kvinnorna intressantast. Både Heli och den högsta prästinnan beskrivs trovärdigt och som läsare har man lätt att förstå dem och identifiera sig med dem. Lite sämre beställt är det med de manliga karaktärerna. Både Garm och hans far beskrivs i knapphändigaste laget. Östling vill kanske medvetet framställa dem som enkla människor, men en lite större palett för att beskriva deras personligheter och inre drivkrafter hade inte skadat.

Tornet är romanen för dig som hellre vill ha en spännande och rappt berättad historia än ett stort epos. Lars Östling är en mycket skicklig hantverkare som verkligen kan konsten att berätta en historia utan onödiga krusiduller. Det ryktas att uppföljaren Tornets skugga är på väg till tryckeriet. Personligen ser jag verkligen fram emot att få återstifta bekantskapen med Heli och Garm och deras värld.

Boken kan köpas eller laddas ner på förlagets egen hemsida: http://ensötrobot.se/

 


RSS 2.0